Dijagnostika

Logo

Observership

Kao mladi član ESCMID udruženja, naša Samira Smajlović provela je dvije sedmice na Institutu za mikrobiologiju i imunologiju u Ljubljani, od 14. do 25. februara 2022. godine.  

 

 

Za vrijeme boravka na Institutu, primarno je bila gost Laboratorija za molekularnu mikrobiologiju i dijagnostiku hepatitisa i HIV/AIDS-a (HIV). Iako je glavni cilj boravka bio upoznati se sa procesom dijagnostike visokorizičnih tipova HPV-a, od zaprimanja uzorka do interpretacije rezultata, posjetila je i druge laboratorije vezane uz molekularnu dijagnostiku spolno prenosvih bolesti.  

 

 

Posjet je svakako bio i odlična prilika za rad u drugačijem okruženju, ali i diskusiju o laboratorijskim protokolima, rješavanju problema u dijagnostici i kritičnim tačkama koje treba razmotriti prije implementacije određenog toka rada u laboratorijskoj praksi.  

 

 

Stoga, preostaje nam još duboko se zahvaliti svom osoblju iz laboratorija sa Instituta na gostoprimstvu, vremenu i znanju koje su nesebično podijelili s nama, a koje ćemo iskoristiti za poboljšanje usluga molekularne dijagnostike u našoj Ustanovi.